“75 Projeyle Bağdat Caddesini Yenileyeceğiz”

Kadiköy’ün Mimarı olarak da tanınan AE Mimarlik Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Erkurtoğlu, Bağdat Caddesi İle yatıp kalkıyor. Gündeminde İddialı Projeler Var.

1991 yılından bu yana gerçekleştirdiği sayısız proje ile İstanbul’un sayılı mimarlık ofisleri arasında yer alan AE Mimarlık, yıl içerisinde hayata geçirecekleri 75 projeyle Bağdat Caddesi’ne tümüyle yeni çehre kazandıracak. AE Mimarlık Yönetim Kurulu Başka Mimar Ahmet Erkurtoğlu, “Kentsel dönüşümün başlamasından bu yana geçen iki yıllık süreçte 200 parselde kentsel dönüşüm projesine imza attık” diyor.

Kentsel dönüşüm pastasında geniş bir dilimi kaplayan Bağdat Caddesi’nin bugünkü kimliğini hangi öğeler oluşturuyor?

Kadıköy’den Maltepe’ye kadar 14 kilometre boyunca uzanan ve yaklaşık 7 kilometrelik kısmına yayılan butikleri, dükkânları ve restoranlarıyla öne çıkarak New York’un ünlü 5th Avenue’su ve Paris’in Şanzelize’si ile yarışan Bağdat Caddesi, kentsel dönüşümle birlikte İstanbul’da inşaat çalışmalarının en hızlı yürütüldüğü lokasyonlardan biri haline geldi. 60’li, 70’li yıllarda yapılan konutlar yenilenmeye başladı. Eskiden zeminler dükkan, üst katlar ise konut olarak kullanılıyordu. Ancak günümüzde dünyaca ünlü markaların toplandığı bir cadde haline geldi ve binaların tamamı işyerine dönüştü. Kentsel dönüşüm gerçekleşirken Bağdat Caddesi’ni beton yığınına dönüştürmememiz gerekiyor. 1991 yılından beri Kadıköy ağırlıklı mimari projelere imza attığımız için Cadde’nin ruhunu çok iyi özümsedik AE Mimarlık olarak 75 projeyle Bağdat Caddesi’ni yeniden şekillendirme hedefi taşıyorsunuz… Bu projenizin gelişim hikayesini özetler misiniz?

2015 Ocak ayından itibaren bugüne kadar Anadolu yakasında özellikle Kadıköy’de 75 projeye imzamızı attık. Yılsonuna kadar da çizimine ve ruhsat işlerine devam ettiğimiz 65 parsele ruhsat almayı hedefliyoruz. Kentsel dönüşüm projeleriyle birlikte yine İstanbul’da bilinen inşaat firmalarının büyük ölçekli projelerinde yer alıyoruz. Projelerimizde ağırlıklı olarak Bağdat Caddesi ve civarına proje üretmeye yoğunlaşmış durumdayız. Projeler bittiğinde Cadde, bölgenin sakinlerine ne tür faydalar sağlayacak?

Kentsel dönüşüm kapsamında yaptığımız büyük ölçekli projelerde parselin büyük bir kısmını muhakkak yeşil alana ayırıyoruz. Cadde’nin sosyo-kültürel yapısına uygun olarak hayata geçirilen parsel bazında dönüşüm tamamlandıktan sonra, yeşil alanlar maalesef azalacaktır ama her şeyden önemlisi de vatandaşların konutları yenilenmiş, değerlenmiş ve insanların can güvenliği sağlanmış olacak, çünkü Cadde’deki birçok bina 1998 yönetmeliğinden önce yapılmış, 50 – 60 yıllık binalardır ve bu binalarda yaşamak depremde yıkılmış riskini artıyordu. En ufak bir depremde bu binaların yıkılma ihtimali vardı. Gelecekte vatandaşlar, olası bir depremde yönetmeliğe uygun güvenilir binalarda yaşayacaklar.

 

 

 

Yorum Yap