Büyük Firmalarda Pişmanlık Oluşmaya Başladı
”Gayrimenkulün büyükleri sokak arasına indi
Bağdat Caddesi’ndeki dönüşüm cazibesine büyük firmalar da katıldı. Tahincioğlu’dan sonra Ağaoğlu da Bağdat Caddesi’nde apartman projeleri yapmaya başladı. Agaoglu, 5 apartman projesi, Tahincioglu ise 12 poje yapıyor. Bagdat Caddesi’nde başlayan kentsel dönüşüm, gayrimenkulün devlerini caddeye çekti. Tahincioğlu ve Ağaoğlu gibi büyük şir ketler Bağdat Caddesi bölgesinde birçok sokakta proje yapmaya başladı. Diğer projelerinden farklı olarak caddenin sokaklarında 20-30 daireli butik apartman projeleri yapan şirketler bunun için ana markaları yerine alt markalar oluşturmuş. Tahincioglu, iştiraki Nidapark Aş ile Agaoglu ise Cadde Insaat ile sokak arası projelerde yer alıyor. Agaoglu Şirketler Grubu’nun Baidat Caddesi’ndeki projelerini ise Ali Agaoglu’nun eski hayat arkadaşı Ayten Alpar yürütüyor. Ali Agaoglu’nun yüzde 60, Ayten Alpar’ın yüzde 40 ortaklığa sahip ol dugu Agaoglu Cadde inşaat şu anda bölgede, Caddebostan’da 22 daireli Hakkıbey Apartmani, Şaskunbakkalda 41 daireli Ata Apart man, Erenköy’de 86 daireli Kaptan Apartmanı, Fenerbahçede 35 daireli Derya Apartmanı, Feneryolu’nda 24 daireli Burç Apartman olmak üzere 5 projede toplam 208 üniteli konut yapıyor. Caddedeki projeleri hakkında konuşan Agaoglu Şirketler Grubu Başkanı Ali Agaoglu, “Ayten Hanım Cadde’de butik projeler yapıyor. Kabalanbiten projeler var, teslimler mayısta başlayacak” dedi. Bölgede yeni projeler için görüşmelerinin devam ettigini aktaran Ali Agaoglu, “Karlı bulursak bölgede proje almayı sürdürecegiz” açıklamasını yaptı. Ancak bitirecek gücü olmayanın da satarım -yaparım mantıyla Cadde’de proje yaptığını kaydeden Ali Agaoglu, bu mantıkla iş yapanların zorlandığını söyledi. Agaoglu, daire sahiplerinin daha fazla alma istelyle macera şeklinde ne yaptığı belli olmayan firmalarla yola devam ettiğini bunun da sonucu olarak birçok binanın yarım kalma sorunuyla karşı karşı karşıya kaldıguna dikkat çekti.
”Tahincioglu 2017’de teslimlere başlıyor
Tahincioglu, Bagdat Caddesi’de, 12 kentsel dönüşüm projesi hayata geçiriyor. Tahincioglu bölgede ilk teslimin yaparken projelerin önemli bir kısmını 2017 içindeteslim ediyor. Ağaoğlu da ilk teslimlerine gelecek yıl başlayacak. Caddede iş yapan firmalar ise Cadde’yi ve büyük gayrimenkul firmaların gelişini şöyle degerlendirdi. Boyrazoglu Yönetim Kurulu Başka m Ahmet Boyraz, dünyanın sayılı caddelerin arasında olan Bağdat Caddesi cazibesine büyük firmalarinda kapildigini belirtirken, “Halihazırda 1500 projenin devam ettigi Cadde’de daha önce 500 konut ve üzeri projeler yapmaklatanınan büyük firmalar son 2 yıldır bu caddede 20-30 daireli projeler yapıyordedi. Büyüklerin bölgeye daha çok prestij için geldiklerini kaydeden Boyraz, ancak büyüklerin caddeden pek memnun kalmadıgını belirtti. Herkesin butik iş yapması nedeniyle kendilerini etkileyen bir durum olmadığını anlatan Boyra zorlu, “Ada bazında bir dönüşüm olmadığı için herkes parsel bazda iş yapıyor. Sadece alım güçleri faz la olduğundan daha fazla proje alabiliyorlar” dedi.
Büyük firmalarda pişmanlık oluşmaya başladı
Uzunal Tau Yapı Yönetim Kurulu Üyesi Ahmet Uzunal. Cadde’nin butik ve kaliteli işleri göstermeaçasundan iyi bir noktada olduğunu belirtti. Ayrıca kentsel dönüşüm sonrası caddede büyük bir rant oluştu unu aktaran Umunal, “Ancak 1-2 yıldan bu yana Cadde bu degerini kaybediyor. Bu nedenle büyük fir malarda biraz pismanlik oluşmaya başladı” değerlendirmesini yaptı. Bu nedenle büyük firmaların artak yeni proje almaktan vazgeçmeye başladugni söyleyen Uzunal. “Çünku bu firmalar hem çok yer aldı hem de sataşlar artık kötü. Hem daire fiyatları geriye düştü hem de satışlarda çok alternatif var. Bağdat Caddesi’ne dışandan çok firma geldi hatta ülke dışından gelenler oldu. Bu firmalar proje almak için çok fazla vaatler vererek proje almaya başladı. Kimi yerde daire başına 250 bin toplamda ise 3 milyon TL’ye va ran taahhütlerde bulundular. Ancak şimdi o başlayan projelerde sorunlar var. Kimisi geciktirdi, kimisi iskan alamadı. Kimisi kira vermedi” dedi. Ahmet Uzunal şunları söyledi: “Bu nedenle şimdi firmalar bu problemli daireleri satarken de fiyatları kırıyor. Biz Cadde’de 1 milyon dolara daire satmaya çalışırken hemen bir arkamızdaki 1.5 milyon liraya satmaya çalışıyor. Onceden 900 bin dolara satmaya çalıştıgı da ireyi 600 bin dolara satmaya çalıxanlar var. Çünkü 10 tane daha şantiyesi var. Satarım yaparım şeklinde onları da yapmaya çalşıyorlar. 2 yıl önes 80 metrekarelik daireler 800900 bin TL’ye satılıyordu, şimdi bu fiyata 3+1’ler satılıyor. Öyle olunca büyük firmalar bundan şikayetçi.” Cadde’de birçok projeye imza atan AE Mimarlık Ofisi Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Erkurtoglu, Bagdat Caddesi’nde inşaat yapmanın inşat firmaları açısından bir ayrıcalık taşıdığını, bu nedenle caddeye yüzde 80-85 gibi anlaşama oranlarıyla girenler olduğunu söyledi. Erkurtoglu, büyüklerin girişini cadde için arti olarak değerlendirdi.
BAŞKA SEKTÖRDEN GELENLER ÇIKIYOR
Anadolu Yakas Insaat Müteahhitleri Demegi (AYIDER) Başkanı Melih Tavukçulu. Bagdat Caddesinin önemli olması ve bu caddede karliclann daha yüksek olacağını düşündüklerinden bu bölgeye geldiklerini kaydetti. Ancak artik şehrin her yerinde kalan asam yukan birbirinin aynusi oldugunu aktaran Tavukçuoglu. Karlar artık yüzde 10-20’lerde dolaşıyor. Bu nedenle caddede uzun yıllardır iş yapan firmalar kalabilir ancak sonradan bu ise giren tekstilci, kuyumcu gibi firmalar buradan çkacaktir. Yavaş yavaştakmaya başladılar” yorumunu yaptı. Büyükler için şehrindanda büyük arazilerde konut üretmenin daha kolay oldugunu ifade eden Tavukçuoglu, “Çünkü o büyük arazilerde 24 saat çalabiliyorlar. Ancak biz şehrin içinde belirli saatler arasında çalışıyoruz. Hafta sonu ise çalışamıyoruz. 3 vardiya çalışmaya alışık firmalan bundan dolayı caddede fazla kalacagin düşünmüyorum’ açıklamasını yaptı.