Dolayısıyla Yeşil Bina, Sürdürülebilir Bina Diyorsak İmar Yönetmeliğinin Buna İzin Verecek Şekilde Değiştirilmesi…

AHMET ERKURTOĞLU

Bu işi parsel bazında yaptığınız zaman biraz zorlanırsınız. Ben gri suyu depolayacağım fakat depoyu nereye koyacağım? Denilmesi gerekiyor ki, “Ön bahçeyi sadece su deposu olarak kullanabilirsin” ama bize bu da söylenmiyor. Dolayısıyla yeşil bina, sürdürülebilir bina diyorsak imar yönetmeliğinin buna izin verecek şekilde değiştirilmesi lazım

 

Bağdat Caddesi’nde yenilediğiniz binalarda malzeme seçiminde nelere dikkat ettiniz?
Bağdat Caddesi kimlik değiştirdi. Eskiden binalann altı işyeri, üst kısımlar ise konuttu. Ancak şimdi binalar komple işyeri, restoran veya cafe oldu. Dolayısıyla ya firmanın özelliğine göre çalışıyoruz ya da giydirme cephe yapıyoruz. Malzeme seçiminde her zaman günün şartlarına uygun, çevreci ürünler tercih ediyoruz

 

Hayatın tüm alanlarında “engelsiz” yaşama uygun planlamalar ve erişim senaryoları geliştirilmesi önemli. Ülkemizde engelliler için çalışmalar yapılıyor ama sizce yapılanlar yeterli mi, yeteri kadar yasalarla destekleniyor mu?

Yapıyı tasarlarken engelli rampası yapıyoruz ama yollarımız engelsiz yaşama uygun değil. Biz apartmana yapsak da engelli vatandaş oradan gideceği yere ulaşabiliyor mu, asıl sorun bu. Her şey biz de sadece gösterişten ibaret. Bir AVM ya da iş merkezi yaptığımız zaman tabi ki engelsiz yaşamı destekleyecek şekilde tasarlıyoruz

 

Yapı malzemeleri yaşam döngülerinin her evresinde farklı çevresel etkilere sebep olabilir. Bu sebeple malzeme seçimi süreçlerinde çok boyutlu kriterler rol oynar. Bu bağlamda malzeme seçiminde öne çıkan kriterler neler olmalı? Sizin kullanmayı en çok tercih ettiğiniz yapı malzemeleri hangileri?

Binanın karakterine göre tercihlerimizi yapıyoruz. Eğer bina, reklam alacak konumda ise ek gelir olsun diye iş merkezlerini giydirme cephe olarak tasarlıyoruz. Bunun haricinde prekast cepheyi isi ve su yalıtımından dolayı çok tercih etmiyorum. Uzun vadede problem yaşıyoruz. Ama metrekare kazanma açısından mal sahipleri veya müteahhitler prekast cepheyi tercih ediyor. Cephelerde ben genelde taş cepheyi, neoliti kullanmayı ve mümkün olduğu kadar sade cepheleri tercih ediyorum.

 

 

Mimari projelerde doğal ışığın mekana girişi önemli ve ışık mimarinin hiyerarşisini yöneten önemli bir kriter. Bu bağlamda siz projelerinizde neleri göz önünde bulunduruyorsunuz, hangi alanlarda ne tür çözümler üretiyorsunuz?

Konutlarımız dört odalı bile olsa karanlık oda mümkün olduğu kadar yapmamaya çalışıyoruz. Sadece bitişik nizam yerlerde bir oda karanlık oda olmak zorunda kalıyor. En çok dikkat ettiğim şey mümkün olduğu kadar apartman merdivenlerine doğal ışık vermeyi sağlamak. Böylece aydınlatmadan da tasarruf ediyoruz. Gerçi şu anda çoğu binalarımızda led aydınlatmalar kullanıyoruz ama yine de ben her zaman gün ışığını tercih ediyorum.

Dolayısıyla Yeşil Bina, Sürdürülebilir Bina Diyorsak İmar Yönetmeliğinin Buna İzin Verecek Şekilde Değiştirilmesi Lazım

    

Yorum Yap