Henüz Geç Kalınmış Değil…
ADA BAZLI DÖNÜŞÜM TEŞVİK EDİLMELİ
AE Mimarlık Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Erkurtoğlu, kentsel dönüşümün parsel bazından çıkarılıp ada dönüşümüne çevrilmesi ve teşvik edilmesi gerektiğini söyledi. İstanbul’un çevre ve Şehircilik alanında önemli sorunlarının yanında Türkiye’nin de istihdam çıkmazı olduğunu belirten Erkurtoğlu, bu sorunların standarda uygun bir kentsel dönüşümle çözülebileceğini belirtti kentsel dönüşümün parsel bazinda yapılmasının birçok sorunları da beraberinde getireceğini belirten AE Mimarlık Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Erkurtoglu, Türkiye’yi düzlüğe çıkaracak sistemin ada bazli kentsel dönüşüm olduğunu ve bu sistemin teşvik edilmesi söyledi.
Kanun ve yönetmelikleri yapar ken, İstanbul gibi sorunlarla çevrili büyük şehirlere yeni yeni sorunlar eklemenin manasız olacağını ve ileriki dönemde içinden çıkılmaz bir hal alabileceğinin altını çizen Ahmet Erkurtoglu, Çevre ve Şehircilik Bakanlığının verdigi bilgiye göre 15 yılda 7,5 milyon dayanıksız binanın yıkılması gerektiğini hatırlattı.
HENÜZ GEÇ KALINMIŞ DEĞİL
İstanbul da halen 600 bin riskli binadan bahsedildiğini ifade eden Erkurtoglu, “Istanbuľun 100 bin ölçekli master planları daha yeni yapılıyor. Bu planlar yapılırken bir kez daha söylüyorum. Kentsel dönüşümde geç kalınmış bir durum yok. Şu yönetmelik ve tasan halindeki kanunlara bir kez daha göz atalım. Lütfen parsel dönüşümünden vazgeçelim. Hatta bunu yasaklayalım. Adalar bazında kentsel dönüşümün önünü açalım” dedi.
Kentsel dönüşümde yüzde 90 çoğunluk sisteminin getirilmesini özellikle talep eden Erkurtoğlu, “Üçte 2 ile binayı yakıyorsun. Ama bunun sonunda birçok araz çıkıyor. Bir kere istenilen şekilde dönüşüm yapamıyorsun” diye konuştu.
Türkiye’nin önemli bir işsizlik ve özellikle okumuş kesimde genç işsizlik sorunu olduğuna dikkati çeken Ahmet Erkurtoglu, Türkiye’de işsizliği önleyecek yegane sektörün inşaat olduğunu dile getirdi. Erkurtoglu, “Şayet inşaat sektörü standarda kavuşturulsun, bir çeki düzen verilsin, inanın önemli derecede istihdam çekecektir. Bugün önüne gelen müteahhitlik yapıyor. Bir berberin bile belge almadan dükkan açamadığı yerde, müteahhitler cirit atiyor. Tabi ondan sonra yarım kalan inşaatlar, mahkemelik olan insanlar, yıllarca birikimlerini kaybeden mağdurlar. Şantiyelerin durması veya durdurulmasıyla işsiz kalan binlerce işçi, mühendis ve mimarlar… Dolayısıyla inşaat sektörüne bir sistem, bir düzen getirilirse işsizliğe önemli derecede engelleyecek, istihdamı daha da yükseltecektir” ifadelerini kullandı.
Gündemle ilgili görüşlerini Yeni Akit Gazetesi Ekonomi Müdürü Sedat Yılmaz ile paylasan Ahmet Erkurtoğlu, gerek ekim ayında yürürlüğe giren yeni imar yönetmeliğinin ve halen tasan halinde görüşmeleni sürdürülen Depreme Hazırlık Yasası’nın kentsel dönüşümün bir numaralı konusu olduğunu söyledi.
BOĞAZİÇİNE YENİ BAKIŞ
Aslında çevre şartlarına göre mimarların mesleginin hakkini vermede güçlükler yaşadıklarını belirten Ahmet Erkurtoglu, “Bugün müteahhidin gözünde en iyi mimar, belediyeden en hızlı imar çıkaran mimar oldu. Mesela bizim 30 kişilik kadromuz var, 5 kişisi belediyelerle yatıp kalkıyor. Projeler halkın gezecegi, onların hayatlarına engel olmayan şekilde yapılmalı. Özellikle deniz kenarlarına yapılacak projelere çok dikkat edilmeli”uyarısında bulundu İstanbul Bogazı’ndaki imar yo netmeligini de eleştiren Ahmet Erkurtoglu, “İstanbul’un silüeti konunmalı. Şu anda 12 Eylül döneminde yapılmış bir Boğaziçi’ni koruma yönetmeligi var. Bu yetersiz kalıyor. Boğaziçi öngörünüm çizgisinin değiştirilmesi lazım. Geri görünümde de ileri görünümde de yönetmeliklere uymayan binaların yapıldığını gözlemliyoruz” açıklamasını yaptı.