“İşi Bilmeyen Müteahhitler Yüzünden Piyasa Allak Bullak Oldu”

istanbul’un önemli mimarlık ofislerinin başında gelen ve Kadıköy’ün mimarı olarak da anılan AE Mimarlık, kentsel dönüşüm bölgelerinde gerçekleştirdiği projelerle adindan söz ettiriyor. Kadıköy’de yaklaşık 90’a yakın projesi devam eden firmanin, önümüzdeki dönemde özellikle yurt dışında Rusya, Almanya, Tunus ve Abhazya’da yeni projelere imza atması bekleniyor. AE Mimarlık Yönetim Kurulu Başkanı Mimar Ahmet Erkurtoğlu, AE Mimarlik’in kentsel dönüşüm olan her yerde olduğunu belirterek, “Arsa sahipleri özellikle bizleri tercih ediyor. İşimizi doğru yapıyoruz. Sadece mimarlık yapıyoruz” diye konuştu.İstanbul’un gözde bölgelerinden Kadıköy’de devam eden kentsel dönüşüm projeleri hakkında bilgi veren Erkurtoğlu, bölgede kentsel dönüşüm yapılmadığını, sadece binaların yenilendiğini söyledi. Türkiye’de en kolay mesleğin müteahhitlik olduğu için herkesin İstanbul’a hücum ettiğini belirten Erkurtoğlu, “Fikirtepe ve Bağdat Caddesi’nde rant fazla olduğu için herkes buraya geldi. İşi bilmeyen müteahhitler yüzünden piyasa allak bullak oldu. Bölgede büyük bir kriz yaşanmaktadır. Yarım kalan insaatlar, devreden çok proje var. Ozellikle Bağdat Caddesi’nde çok var. Yaklaşık bes projemiz yeni müteahhitlere devredildi. Fiyatlar yüzde 3540 aşağıya indi” dedi. Yönetmelikler çerçevesinde özellikle İstanbul’da birbirinin kopyası ve taklidi binaların yapıldığını kaydeden Erkurtoğlu, gerek arsa sahipleri gerekse müteahhitlerin isteklerinden dolayı farklı bir şey yapma şanslarının olmadığını vurguladı. Erkurtoğlu, DÜNYA insaat Dergisi’nin AE Mimarlık’ın devam eden projeleri ve Kadıköy’de yaşanan son gelişmelere yönelik sorularını şöyle yanıtladı

– Şirketinizin kuruluş hikayesini anlatir misiniz?
ERKURTOGLU: İnşaat sektörüne ilk adimimi 1983 yılında Kadıköy’de bir mimarlik firmasında çalışmaya başlayarak attım. 1991 yılına kadar işi ve piyasayı öğrendikten sonra kadikoy Altiyolda küçük bir ofiste AE Mimarlık’ı kurdum. Meslek hayatımda 34 yılı geride bıraktım ve bu süre zarfında yurt içi ve yurtdışında birçok projeye imza attım. İki yıl önce de bir hemşerimi ofisime ortak olarak aldım. 30 kişilik bir ekibimiz var. Projeyi çizmek önemli değil. Önemli olan yasal izinleri alabilmek. Bunun için altı kişilik ekip oluşturduk ve bu kişiler belediyelerde iş takip ediyorlar. Kentsel dönüşümün olduğu her yerde vanz. Kadikoy’un sayılı mimarlarından birisiyiz. Arsa sahipleri özellikle bizleri tercih ediyor. Arsa sahipleri, projenin mimarliğini AE Mimarlık yapacak diye şart koşuyorlar. İşimizi doğru yapıyoruz. Sadece mimarlik yapıyoruz.

– Yeni projeleriniz hakkında bilgi verir misiniz?
ERKURTOĞLU: Yurt içinde Istanbul (Merter), Gaziantep ve Şanlıurfa’da yeni projeler için çalışmalarımız aralıksiz sürmektedir. Yurt dışında ise, önümüzdeki aylarda Rusya’nın Sivastopol bölgesinde bir kentsel dönüşüm projesine başlayacağız. Arazi içerisinde eski bir tarihi bir bina var ve onu restore edeceğiz. Karma bir proje olacak. Almanya Stuttgart’ta bir Türk yatırımcinin arazisine bir yurt ve çarşi projesi geliştirdik. O projemiz gündeme gelecek. Yakında Tunus’ta yeni bir şehir kurulacak. Onunla ilgili bir davet aldim. Ayrıca, Abhazya’da bir otel projesine imza atacağız.

– Devam eden projeleriniz neler?
ERKURTOĞLU: Kadıköy’de 90’a yakin projemiz devam etmektedir. Ayrica, Kartal’da Bumerang Kartal proje sinde de yer alıyoruz.

– Son zamanlarda sizi en çok heyecanlandıran proje hangisi?
ERKURTOĞLU: Bütün projeler bizi heyecanlandırıyor. Çünkü bir eser yaratıyoruz. Son dönemde Kartal’da davetli bir yarışmada yaptığım Bumerang Kartal projesi beni çok heyecanlandırdı. İyi firmalarla yarıştık. Yarışmada bizim projemiz seçildi. Proje, 60 bin 128 metrekarelik bir alanda hayata geçiriliyor. Eylül 2019 yılında teslim edilecek projede, 2’nci kattan 36’ncı kata kadar 190 adet bağımsız bölüm konut olarak yer almaktadır. Zemin katta 14 bağımsız bölüm dükkan ve zemin +1’inci katta ise ticaret alani yer almaktadır. Yapı, konumu itibariyle geniş bir perspektifte manzaraya hakimdir. Kütlesel biçimini bu özelliğinden almakta olup inşaat sahibi ve arsa sahiplerinin paylaşım oranları doğrultusunda iki farklı kol uzunluğuna sahiptir. Bu formuyla bumerangi andıran yapı, kütlesi bünyesinde bindirdiği farklı işlevlere sahip her mekandan bu manzarayı kullanıcılarına sunmaktadır. Gün ışığından maksimum düzeyde yararlanılması düşünülmüş olup çekirdek ve koridorları dış mekanla ilişkilendirilmiştir. Yükselen blokta farklı işlevlere farklı alternatif mekanlar oluşturulması planlanmış olup, dubleks, tripleks, 2+1, 3+1, 4+1 ve loft daireler olmak üzere alternatifli ve modüler bir sisteme gidilmiştir. Ofis katlarında ise olabildiğince yalın bir dilde farklı büyüklüklerde farklı işlevlere hizmet edecek mekanlar düşünülmüş olup, bu mekanları besleyen toplantı salonları, bekleme alanları vb. gibi fonksiyonel alanlar proje bünyesine dahil edilmiştir. Zemin katta planlanan ticari yapılar yapının etrafıyla ilişki kurmasını sağlamakla beraber yapının bünyesinde bulunan kullanıcıların gündelik kullanımlarına hizmet edecek biçimde tasarlanmıştır. Peyzaj kararlan ile yeşil alan kullanımı zemin kattan üst katlara da taşınmış olup yaratılan teras katlarının kullanımında kullanıcılarına alternatif mekanlar yaratmaktadır. Yağmur sularının depolanması ve gri suların tekrar kullanılması hedeflenen proje yeşil bina konseptinde tasarlanmış olup, aile ve iş yaşantılarının ihtiyaçlarını bünyesinde barındırmaktadır.

 

– Kadıköy’de kentsel dönüşümde son durum nedir?
ERKURTOĞLU: Kadıköy’ün sıkıntısı çok fazla. Kadıköy’ün nüfusu şu anda 460 bin. 10 yıl sonra nüfus 600 bin olacak. Bölgede yeni bir yol, kanal, yeni bir yeşil alan vb. projeler geliştirilmedi. Sadece binalar yenileniyor. İnsanlar depreme sağlam binalarda girecek. Kentsel dönüşümün faydası sadece bu. Dönüşümün ne şehre, ne de çevreye katkısı yok. Kadıköy’de bina yükseklikleri en fazla 15 kat olacak. Siluet korunacakmış. Kadıköy’de korunacak tek siluet Haydarpaşa Garı kaldı. 1986 yılında yapılan bir planla Kadıköy’de silueti bozduk. Almanya’da 1915 yılında İmar Yönetmeliği yapıldı. Hala ayni yönetmelik uygulanıyor. Biz de son 10 yılda en az 50 yönetmelik çıktı. Son üç yılda dört defa yönetmelik değişti. Yönetmeliği yazıyorlar ama yazanin ne yazdığını bilmiyorlar. Günü kurtarma çalışmalar yapıyorlar. Dünyanın hiçbir yerinde AVM’ler şehrin içinde değildir. Şehri öldürüyoruz. Şehrin göbeğine AVM’yi dikiyoruz. Yetmiyor ana arterlerden giriş veriyoruz. E-5 karayolu üzerinde birçok AVM projesi hayata geçirilecek ve bunlara ana yoldan yol verilecek. Trafik çilesi artarak devam edecek. AVM yapılmasına karşı değilim. AVM yapacak yatırımcıya, ulaştmin engellemediğinin gösterilmesi gerekiyor. Girişlerin üst geçit, alt geçit ve tünellerden yapılması trafik sorununa çözüm olabilir.

– Kadıköy nasıl düzelir?
ERKURTOĞLU: İstanbul bitmiş, fakat şehrin 100 binlik şehir planlamalan yeni yapılıyor. Ada bazında dönüş olmadığı sürece tren kaçmıştır. Parsel bazında kentsel dönüşüm yanlış. Bu, depremden sonra savunduğum bir konu. Ada bazında dönüşmek gerekiyor. Ada bazında uygulamaya gittiğimiz zaman da yeşil alanlar, donatı alanları, çocuk oyun alanları ve reaksiyon alanlarının bol olması için binalarin dikey çıkılması lazım. Yatay mimari ancak yeni bir şehir planlamasında olabilir. Yatay mimariye karşı değilim ama istanbul’da şu anki konjonktüründe yatay mimari çok zor. Örneğin kanal İstanbul’da yatay şehir planlaması doğru olur.
Fikirtepe’deki dönüşüm projelerinin ne zaman biteceğini tahmin ediyorsunuz?
ERKURTOĞLU: Fikirtepe’deki inşaat bir şekilde biter. Ama sonuç ne olacak? Bölgede altyapı yapılmadi, yollar çözülmedi. Fikirtepe’ye nereden girilecek veya nereden çıkılacak? Onun altyapısı nereye gidecek. Bununla ilgili somut bir çalışma yok. Fikirtepe’nin çirkin görüntüsü kalktı. Yine beton yığını oldu. Fikirtepe’nin yaşanılabilir bir yere sahip olması için en az 10 sene lazım.

Şu anda Fikirtepe ve Bağdat Caddesi’nde fiyatlar ne durumda?
ERKURTOĞLU: Türkiye’de en kolay meslek müteahhit olmak olduğu için herkes İstanbul’a hücum etti. Fikirtepe ve Bağdat Caddesi’nde rant fazla olduğu için herkes buraya geldi. İşi bilmeyen müteahhitler yüzünden piyasa allak bullak oldu. Bölgede büyük bir kriz yaşanmaktadır. Yarim kalan inşaatlar, devreden çok proje var. Özellikle Bağdat Caddesi’nde çok var. Devam edemeyen, kiralani ödemeyen ve devreden çok firma var. Yaklaşık beş projemiz yeni müteahhitlere devredildi. Fiyatlar yüzde 35-40 aşağıya indi. Ev alınacak zaman diyebilirim. Ama sağlam müteahhidi bulursanız alacaksınız. Yapsat’çılarda fiyatlar düşmez. Ama satyap’ çılarda fiyat aşağıya düştü..

 

       

Yorum Yap