İstanbul Beton Yığını Olacak!

Mimar Ahmet Erkurtoğlu, kentsel dönüşüm hakkında çarpıcı açıklamalar yaptı. Aynı parselde bulunan 10 katlı binayı yıkıp, yerine 12 katlı bina yapmanın dönüşüm olmadığını soyleyen Erkurtoglu, “Bu gidişle İstanbul’un her tarafı maalesef beton yığıni haline gelecek. Şu anda yapılan bu dönüşümün kente katkısı yok. Ayrıca kente en az 50 sene daha kaldırılamayacak bir yük getirecektir” dedi.

İZMİR’İ ÖRNEK GÖSTERDİ 

Kentsel dönüşümde ada bazlı uygulamayı ilk ortaya koyanın kendisi olduğuna vurgu yapan Erkurtoglu, 2010’dan beri bunun üstünde çalışıyorum. Maalesef beceremedik. Baz belediyelerde ada bazında ekstra imar veriyorlar. Doğru kentsel dönüşümde İzmir’i örnek verebilirim. İzmir’de belediye başkanlığı yarışmalar açtı ve projenin yapılacağı arazinin röntgeni cekildi. Kaç tane bina varsa bilançosu çıkarıldı ve kime ne verilecek ona göre bir plan yapıldı. Yapılacak projeler yarışmayla seçildi ve ardından uygulamaya geçildi.

 

ADA BAZLI DÖNÜŞÜM ŞART 

Üsküdar, Kadıköy’e nispeten biraz daha iyi. Dönüşüm ada bazında. Insanları ada bazlı birleşmeye teşvik etmek lazım. Parsel bazlı yapıldığında 10 sene sonra çok daha kötü bir manzarayla karşılaşmış olacağız. Örneğin; Bağdat Caddesi’nde altyapı yok. 450 bin kişinin yaşadığı Cadde’deki binalar dönüştürüldüğü zaman ne olacak? Altyapı ayni yol aynı ve artan sorunlar var” dedi.

 

DÖNÜŞÜMDE YATAY MİMARİ OLMAZ

Yatay mimariye de atıfta bulunan Erkurtoğlu, “Bölgenin dokusunu bozmamak, doğayla iç içe olabilmek için yatay mimarinin olması gerekir. Ancak yatay bir yapılaşma yapılacaksa ona göre arazinizin olması gerekir. Bu durumda yeşil alanların nasıl korunacağı sorusu gündeme gelir. Yatay yapılaşma ancak yeni bir şehir yaratırsak uygulayabileceğimiz bir yöntem. Örneğin Kanal İstanbul planlanırken bu şekilde planlanabilir. Kentsel dönüşümün yoğun yaşandığı Bağdat Caddesi hattında bunu gerçekleştirmeniz ise çok zor” diye konuştu.

Yorum Yap